
همون طور که همه ما میدونیم هارد دیسک یک فضایی که اطلاعات ما مثل فایل، عکس و خیلی از چیزهای دیگه رو برامون ذخیره میکنه. حالا میخوایم ببینیم که که این قطعه مکانیکی چیه؟ چه جوری کار میکنه و چه نوع هایی رو کمپانیها برامون تولید کردند؟ اگه میخوای بدونی هارد اینترنال چیست؟ پس همینجا بمون و تا آخر این مطالب با فیوچر کالا به عنوان مرجع تخصصی هارد دیسک همراه باش.
هارد دیسک چیست؟
قبل اینکه بخوایم وارد بحث های تخصصی مقاله هارد اینترنال چیست؟ بشیم خیلی ساده بگم هارد دیسکها یه فضای مهم و با ارزشی هستند که ما اطلاعات و دادههای این دنیای مجازی رو داخلش ذخیره میکنیم. در واقع هارد دیسک مثل یه گاو صندوق بزرگ توی دنیای صفر و یکه پس این قطعه مکانیکی باید هم امنیت بالا و هم ظرفیت زیادی داشته باشه و بتونه با سرعت خیلی بالایی اطلاعات ما رو ذخیره کنه.
حالا توی این بخش میخوایم ببینیم اجزای این قطعه مهم کامپیوتر و لپ تاپ چیه و از چه چیزهایی تشکیل شده؟
برد الکترونیکی هارد دیسک
این قطعه در واقع یک جعبه آلومینیومی هستش که برد الکترونیکی کنترل کننده در یه طرفش قرار داره. کنترلرهای الکترونیکی سیستم read/write و همچنین موتور که صفحههارو میچرخونه روی اون وجود دارن. این مدارات الکتریکی حالا اینجا چیکار میکنن؟
این مدارها میان یک میدان مغناطیسی روی سطح دیسک برای عمل خوندن و یک میدان مغناطیسی دیگه روی بیت ها به وجود میارن که اینجا باید بگیم این میدان مغناطیسی با اولیه متفاوته و این برای عمل نوشتن ایجاد میشه.
بدنه هارد دیسک چیست؟
اگه تا این بخش از مقاله هارد اینترنال چیست؟ نمیدونی که هارد دیسک چه بخشهایی داره این قسمت و از دست نده. خب حالا میرسیم به یه پارت دیگه از این قطعه که خودش تشکیل شده از بخشهای دیگه به اسم بدنه هارد دیسک که مدیا هم شناخته میشه. تو قسمت زیر برد اتصالات موتور چرخاننده صفحات قرار گرفته و یه سری حفره به صورت فیلتر قرار دادن که گرد و غبار داخلش نره.( چون خودتون باید بدونید که دلیل خیلی از خرابی های هارد دیسک همین گرد و غباره پس این فیلتر یه نقش اساسی واسه این قطعه قدرتمند داره)
حالا جدای از اینکه این حفره هارو گذاشتن که آلودگی وارد هارد نشه اونا باعث میشن که فشار هوای بیرون و داخل هارد دیسک هم یکی بشه. خب حالا تو بخش بعدی ما بیایم و پوشش هارد دیسک رو کنار بزنیم میتونیم قسمتهای درونی هارد دیسک رو ببینیم که شاید در نگاه اول ساده به نظر بیان ولی بسیار دقیق و مختصر هستند.
تو این قسمت ما میخوایم ببینیم بخشهای درونی هارد دیسک ما چه جوری و چه چیزایی دست به دست هم میدن که یک هارد کار بکنه و وظیفه هر کدوم چیه:
- دیسکها: پلاترها معمولا یه سرعتی برابر با 3600 تا 7200 دور در یک دقیقه رو دارن و وقتی درحال ذخیرهسازی اطلاعات هستن با توجه به مدل و ظرفیت این سرعت داخلشون متفاوت میشه. این صفحات یه جوری ساخته شدن که تحمل چرخش به این سرعت رو دارن و بسیار زیاد صاف و صیقلی هستند انقدر صافن که مثل یک آیینه میتونی خودتو داخلش ببینی.
- بازوی متحرک: آرم یا همون بازوی متحرک یه قطعهای که هد هارد دیسک رو موقع خوندن و نوشتن اون بالای صفحه نگه میداره و به وسیله یه دستگاهی که تو قسمت گوشه بالا قرار گرفته کنترل میشه.
بازوی متحرک میتونه هارد رو از مرکز تا لبه صفحهها نگه داره. ساختار و مکانیزم این بخش خیلی دقیق و سریعه طوری که یک هارد دیسک معمولی فاصله بین مرکز تا لبه هارد دیسک رو میتونه 50 بار در ثانیه طی بکنه و این عمل بسیار زیاد فوق العاده و شگفت انگیزه.
- صفحهها و هد: برای اینکه بیشتر با قطعه صفحه هد آشنا بشی این بخش از مقاله هارد اینترنال چیست؟ میتونه کمکت کنه. صفحهها و هد حالا برای اینکه هارد دیسکها بتونن اطلاعات زیادی رو ذخیره کنند اکثرشون از سیستم چند دیسکی (Multi platters) برخوردار هستن و باعث افزایش فضا در هنگام ذخیره کردن دادهها میشن. حالا بعضی از درایوها هم هستن که میان و از یک کانال مارپیچ صوتی (voice coil) استفاده میکنن در واقع این همون تکنیکیه که داخل بلندگو برای به لرزش درآوردن مخروط بلندگو استفاده میشه، حالا داخل هارد دیسک نقش به حرکت درآوردن بازوهارو ایفا میکنه.
تاریخچه پیدایش هارد دیسک
خب همون طور که هممون میدونیم عصر تکنولوژی به خودی خود به وجود نیومده و همه چی مثل الان نبود و قطعات کوچیک نبودن و یه گذشتهای داشتن. ما میخوایم توی مقاله هارد اینترنال چیست؟ به سرگذشت هارد دیسک بپردازیم و بفهمم اصلا مردم قبل اینکه اصلا هارد دیسکی باشه دادههارو کجا و چه جوری ذخیره میکردند؟ پس بیاین با هم همسفر دادهها بشیم و به گذشته محل ذخیرهسازشون بریم.
هارد RAMAC، اولین هارد دیسک دنیا
برای اینکه با گذشته هارد دیسک آشنابشی ما تو مقاله هادر اینترنال چیست؟ به طور کلی بهش پرداختیم پس با ما توی این بخش همراه باش. میخوایم درباره اولین هارد دیسک تولید شده بگیم که اولین نسخه تجاری طراحی شده هارد دیسک ها برای کامپیوتر توسط شرکت IBM طراحی شد و اسم اون رو Random Access Method of Accounting And Control گذاشتن. خب درسته خیلی اسم طولانیه ولی ما میایم و به اختصار RAMAC صداش میکنیم.
حالا این هارد دیسک دقیقا مثل اسمش هم خیلی بزرگ بود و برای انجام عملیات به یک فضا به اندازه یک اتاق نیاز داشت که حالا در برابر فضای ذخیرهسازیش خیلی بزرگ بود. این دستگاه انقدر بزرگ بود که فقط به تنهایی سيستم ذخیرهسازیش به اندازه 2 تا یخچال بود. در این هارد دیسک غول پیکر صفحاتی به ابعاد 50 در 24 اینچ گذاشته شده بود.
حالا فکر کنید این هارد دیسک با این عظمت رو داشته باشین و اگر یک ماشین زمان مارو از سال 2022 میبرد به سال 1965 تو نگاه اول به نظرمون میاومد که ظرفیت ذخیرهسازی این هارد دیسک حداقل یک عددی و بعدش قطعا کلمه ترابایت و یا یک واحد اندازه گیری بالاتر از ترابایت به ذهنمون میرسید و باورمون نمیشد که این هارد دیسک فقط 5 مگابایت و تو خودش ذخیره کنه! بله فقط 5 مگابایت یعنی به اندازه یک فلش 4 گیگابایت که یک گیگابایت هم به عنوان اشانتیون بهمون دادن.
حالا این به اون معنی نیست که نمیتونستند بیشتر از اینا محل ذخیرهسازی و بیشتر کنن بلکه IBM میخواست محل ذخیرهسازی رو بیشتر کنه ولی کاربران و مشتریاش به همین اندازه قانع بودند و فکر میکردند همین اندازه براشون کافیه.
شرکت سیگیت پیشتاز در تکنولوژی
برای اینکه از گذشته هارد دیسک بدونی ما تو مقاله هارد اینترنال چیست؟ به طور کامل و مفصل راجبش گفتیم و تو این بخش به گذشته و سرشت هارد دیسک میپردازیم. با گذشت زمان کامپیوترهای خیلی بزرگ خب فقط داخل موسسات و دانشگاه و مراکز تولیدی استفاده میشدن و هرکسی مثل الان نمیتونست با یه دستگاه چند اینچی مثل تلفن همراه و لپ تاپ هرجایی بره و اطلاعاتشم همیشه داشته باشه پس هارد دیسکها هم به همون نسبت همچنان بزرگ بودند تا اینکه سال 1980 یک شرکت که به تازگی تاسیس شده بود و اسمش Shugart Technology بود تونست یک هارد دیسک با ظرفیت 5 مگابایتی مناسب رایانههای شخصی اون زمان تولید کنه.
این هارد دیسک فقط 5.25 اینچ بود و دیگه خبری از اندازههای غول پیکر نبود و اینجوری همه مردم میتونستند دادههاشون رو داخل یک فضایی ذخیره کنند چون این هارد دیسکها داخل رایانه های شخصی افراد قرار میگرفت.
این شرکت در دهه 80 میلادی نقش کلیدی رو بازی کرد و بعد از اینکه خیلی معروف شد اسمش رو به SEAGATE تغییر داد و شد همین برندی که امروزه همه میشناسنش و هاردهای با کیفیتی و به کل دنیا ارائه کرد.
همه این تغییرات فقط در 25 سال انجام شد و این نشون دهنده پیشرفت روز افزون تکنولوژی در دهههای اخیر بوده است.
پیدایش RAID
بعد از اینکه شرکت سیگیت میاد و در دهه 80 انقلابی رو در صنعت تکنولوژی میکنه دیگه وقت اون رسیده بود که یه فناوری جدید به دنیا معرفی شده به نام RAID.
RAID مخفف Redundant Array of Inexpensive Disks است. که امروزه در بیشتر هارد دیسکهای نسل جدید مشاهده میشه. این فناوری میگه ما میتونیم بیایم چندتا هارد دیسک رو باهم توی یک واحد تجمع کنیم و ازشون استفاده کنیم. اینجوری تقسیم کردن کارها بین هارد دیسک باعث بالاتر رفتن سرعت انتقال اطلاعات میشه و شانس از دست رفتن اطلاعات تا حد زیادی کم میشه.
حالا که با بخشهای مکانیکی هارد دیسک آشنا شدیم میخوایم بریم سر اصل مطلب مقاله هارد اینترنال چیست؟ و ببنیم واقعا هارد اینترنال چیه؟ و از چه چیزهایی تشکیل شده.
هارد اینترنال چیست؟
خب از اول مقاله هارد اینترنال چیست؟ اومدیم خود هارد دیسک و بررسیش کردیم و با یه سری قطعه مهم که داخل هارد وجود داره آشنا شدیم و میریم ببینیم هارد اینترنال چیه؟
هارد اینترنال در واقع یک هارد دیسکی که از اسمشم کاملا مشخصه یک قطعهای که داخل کامپیوتر و یا لپ تاپ استفاده میشه. HDD INTERNAL دارای دو پورت هستش که یکیش برای منبع تغذیه و یکی دیگس واسه انتقال دادههای ما استفاده میشه.
انواع پورت هارد اینترنال
حالا این درگاه انتقال داده انواع مختلفی داره که یه چندتاشو ما نام میبریم مثل ATA و IDE و SCSI و SATA و SAS که هرکدوم با توجه به مدل هارد یک درگاه و کابل متفاوتیم دارن.
HDD اینترنال همان طور که از ابتدای مقاله هارد اینترنال چیست؟ بهش پرداختیم متوجه شدیم که دارای پورتهای مختلفی برای انتقال اطلاعات است پس با هم به بررسی این درگاهها میپردازیم:
پورت IDE
IDE یا Integrated Drive Electronics استانداردی که برای اینترفیس ها استفاده میشه. هارد دیسکها، CD/DVD و همچنین فلاپیها از این پورت استفاده میکردند.
پورت ATA
ATA یا Advanced Technology Attachment در واقع مثل IDE میمونه ولی کمی متفاوته و تغییراتی داشته ولی اگه بخوام از نظر ظاهر اون هارو باهم مقایسه کنیم تفاوت چندانی ندارد و حتی میشه هارد دیسکی که رابط ATA باهاش سازگاری داره یک هارد دیسک از نوع IDE هم به حساب بیاد.
پورت SATA
در ادامه مقاله هارد اینترنال چیست؟ میرسیم به پورت ساتا. خب این درگاه در بین کابل و پورتهای دیگه خیلی معروف تر هستش و تقریبا همه کسایی که حالا توی این حوزه فعالیت تخصصی هم ندارند اسم این درگاه رو شنیدن و میشه گفت یه مدل جدید تر از ATA هستش و نوع پیشرفتش به حساب میاد.
این پورت خودش دارای دو نسل هستش به نامهای SATA2.0 , SATA3.0 تقریبا جزو دسته اول این درگاه معرفی میشه و هارد دیسکهای قدیمی بیشتر این پورت رو ساپورت میکنند.
SATA3.0 یک نسل جدیدتر از SATA2.0 هست که برای هارد اینترنالهای جدیدتر استفاده میشن و خیلی هم سرعتش بیشتر از مدل قبلیش هستش و اطلاعات میتونند خیلی سریعتر جا به جا بشن.
پورت SCSI
SCSI یا Small Computer System Interface یک مجموعهای از استانداردهای رابط موازیه که توسط American National Standards Institute یا بخوایم دیگه خیلی سختش نکنیم ANSI برای متصل کردن پرینترها، هارد دیسک، اسکنرها و بقیه تجهیزات سخت افزاری کامپیوتری طراحی شده. SCSI در واقع میاد اطلاعات را به صورت موازی منتقل میکنه و میتونه امکان اتصال چند تا دستگاه رو به یک پورت SCSI داره.
این درگاه دارای مدلهای مختلفی مثل SATA میمونه که هرکدوم سرعت انتقال متفاوتی دارن و بسته به نیاز ازشون استفاده میشه.
پورت SAS
SAS مخفف Serial Attached SCSI است که یک فناوری برای انتقال داده ها بین هارد دیسک ها است. SAS به رابطی گفته می شود که معمولاً برای توصیف هارد دیسک استفاده می شود.
SAS در واقع مخفف Serial Attached SCSI است که یک تکنولوژی برای انتقال داده ها به هارد دیسک اینترنال هستش و این نوع پورت مخصوص هارد دیسکهایی است که اطلاعات را از این طریق منتقل میکنن.
قابلیتهای هارد اینترنال
خب در ادامه مقاله هارد اینترنال چیست؟ از قابلیتهای دیگه هارد اینترنال باید بگیم که HDD ها قابلیت جا به جا شدن و ندارن و تا زمانی که عمر کند و بتونن دادههارو داخل خودشون ذخیره کننده پیش بقیه اجزای داخلی کیس و لپ تاپ میمونن. حالا یک مزیت هارد اینترنال داره اینه که ما داخل کامپیوتر میتونیم چند تا هارد اینترنال استفاده کنیم و داخل لپ تاپ هم اگه قید DVD WRITER و بزنیم میتونیم چند تا هارد دیسک داشته باشیم.
از مزایای هارد اینترنال باید به این اشاره کرد که چون داخل یک محفظه دیگه مثل کیس یا لپ تاپ قرار میگیرن و دیگه به شرط اینکه کمتر تکون نمیخورن خب خیلی منطقیه که احتمال آسیب دیدن شون کمتر میشه و دیگه سریعتر خراب نمیشن حالا اگه این بینم هادرتون دچار مشکل شد اصلا نگران نباشید چون گارانتی معتبر فیوچر هست و خیالتون همه جوره از این بابت راحت باشه.
برای اینکه با گارانتی فیوچر بیشتر آشنا بشی یه سر به مقاله آیا گارانتی فیوچر خوبه؟ بزن تا هم موقع خرید و استفاده بدون دغدغه باشی.
انواع هارد اینترنال
تا اینجای مقاله هارد اینترنال چیست؟ و چه جوری کار میکنه و اینا آشنا شدیم حالا وقت اون رسیده که ببینیم چند نوع هارد اینترنال داریم؟
هارد اینترنال 2.5 اینچی چیست؟
منظور ما از هارد 2.5 اینچی اینه که این هارد یک فرم فاکتور 2.5 اینچی داره و از همین بابت داخل سرورهای SFF و لپ تاپ ها استفاده میشه. هارد اینترنال 2.5 اینچی به دلیل کوچک بودن بسیار استاندارد و مناسب برای هارد اکسترنال قابل حمل است.
هارد اینترنال 3.5 اینچی چیست؟
هارد اینترنال 3.5 اینچی به دلیل بزرگتر بودن از هاردهای 2.5 اینچی در کامپیوترهای رومیزی و بعضی از سرورهای LFF و استورجها استفاده میشن.
تفاوت بین هارد اینترنال 2.5 اینچی با 3.5 اینچی
خب حالا در ادامه مقاله هارد اینترنال چیست ؟ می خوایم بپردازیم به اینکه تفاوت بین این دوتا هارد چیه؟
- اندازه:
اولین فاکتوری که میخوایم این دوتا هارد اینترنال رو باهم مقایسه کنیم اندازه آنها است. یکی از بارزترین تفاوت بین هارد 2.5 اینچی و 3.5 اینچی اینه که هارد 2.5 اینچی با عرض 3 اینچی در بازار عرضه میشه و این با مقایسه با هارد 3.5 اینچی اینجوریه که اون عرضش 4 اینچی.
اگر بخوایم کلی حساب کنیم طول، عرض، ارتفاع و وزن همه هارد دیسکهای 2.5 اینچی کوچکتر از هاردهای 3.5 اینچی.
همون طور که از ابتدای مقاله هارد اینترنال چیست؟ به تاریخچه هارد دیسک پرداختیم باید بگیم که با گذشت زمان همه فاکتورهای اندازه مثل همون وزن، ارتفاع کمتر شده پس اینجوری میشه گفت که هاردهای 2.5 اینچی جدیدتر از هاردهای 3.5 اینچی هستن.
با گذشت زمان امروز داخل بازار هاردهای 2.5 اینچی و 3.5 اینچی هست و دیگه خبری از هاردهای قدیمی منسوخ شده نیست.
- کاربرد:
این قسمت از مقاله هارد اینترنال چیست؟ میتونه برای شما هم جذاب باشه و هم اگر دچار سردرگمی هستین که این هارد 2.5 اینچی و 3.5 اینچی کجا کاربرد داره از خوندن این قسمت دست نکشین.
به طور کلی بخوایم بگیم هاردهای 2.5 اینچی داخل سرور SFF و لپ تاپ های شخصی استفاده کنید. هاردهای 3.5 اینچی داخل کامپیوتر و رومیزی و استورج استفاده میکنه. خب حالا با این تفاسیر ممکنه بگین که هارد 2.5 اینچ فقط برای لپ تاپ و جای دیگر کاربرد نداره یا هارد 3.5 اینچی فقط مخصوص کامپیوتر رومیزی و اصلا به هیچ عنوان نمیشه جای دیگه به کار برد.
بلکه باید بگیم که این یه باور اشتباهه و نمیشه قاطعانه گفت که هر کدوم به خصوص برای همون مواردی که گفته شده کاربرد و میشه از هارد 2.5 اینچی برای کامپیوتر هم استفاده کرد.
حالا چون 2.5 اینچی ابعادش کوچیک تر از 3.5 اینچی میشه که برای نصب داخل کامپیوتر، سرور و استوریج با یک آداپتور این کار و انجام داد. این آداپتورها قیمت بالایی هم ندارن و امکان تبدیل کردن هارد 2.5 اینچی را فراهم میکنن و این به نوعی که اینترفیس اون رو شبیه یک هارد 3.5 اینچی میکنه
- قدرت:
در این بخش از مقاله هارد اینترنال چیست؟ باید بگیم که یک تفاوت دیگه که بین این دو هارد وجود داره اینه که هارد 2.5 اینچی به دلیل کوچک بودن مصرف انرژی کمتری دارد نسبت هارد 3.5 اینچی دارد. هارد 2.5 اینچی به دلیل مصرف برق کمتر انتخاب خوبی برای سرور ها هستش.
سرعت خوندن و نوشتن هاردهای اینترنال حدود نصف رتبه هارد دیسک 3.5 اینچی با گنجایش هست.
سریع ترین سرعت خوندن هارد 3.5 اینچی برابر با 131 مگابایت در ثانیه است و این سرعت داخل هاردهای 2.5 اینچی تقریبا 101 مگابایت بر ثانیه است.
- اندازه حافظه کش:
هر هارد دیسک یک حافظه کش داره که داخل اون اطلاعات به صورت موقت ذخیره میشن و به عنوان حافظه نامنا شناخته میشن. هاردهای 3.5 اینچی به طوری کلی بخوایم در نظر بگیریم نسبت به هاردهایهای 2.5 اینچی حافظه بافر بالاتری داره.
- سرعت چرخش:
سرعت چرخش یا PRM یک معیار مهم برای سرعت چرخش داخل هارد دیسک است. سرعت هارد دیسک های 2.5 اینچی و 3.5 اینچی معمولا بین 5400،7200،10000 و 15000 دور بر یک دقیقه است. سرعت هایی مثل 5900 هم داریم که کمتر دیده میشن.
- ظرفیت ذخیرهسازی:
خب حالا که میخوایم به این مبحث ورود کنیم باید بگیم که هاردهای 3.5 اینچی این امکان و دارن که دارای فضای ذخیرهسازی بالایی باشن. تقریبا ظرفیت ذخیرهسازی موجود در هاردهای 3.5 اینچی دو
- سرعت انتقال اطلاعات:
در این قسمت از مقاله هارد اینترنال چیست؟ به فاکتور سرعت انتقال اطلاعات میپردازیم. سرعت انتقال دادهها معیار اندازه گیرشون مگابایت بر ثانیه است و این عدد مشخص میکنه که با چه سرعتی میشه دادهها رو از هارد بخونه یا روی اون بنویسه. هارد دیسکهای اینترنال 3.5 اینچی سرعت انتقال دادههاش نسبت به هارد 2.5 اینچی بیشتره حالا علت این موضوع چیه؟
این موضوع به این دلیل که هاردهای 3.5 اینچی میتونن تعداد سکتور های بیشتری رو تو هر ترک از صفحه دیسک داشته باشن، پس اگه سرعت برابر باشه هارد 3.5 اینچی میتونه نسبت به هارد 2.5 اینچی سکتورهای بیشتری بتونه بخونه و در نتیجه دادههای بیشتری منتقل بکنه.
- آداپتورها:
خب یه تفاوت دیگه بین این دو هارد دیسک اینه که هارد 2.5 اینچی تو شاسی 3.5 اینچی وجود داره ولی این موضوع برای هاردهای 3.5 اینچی امکان نداره. در واقع بخوایم ساده بگیم اینجوریه که نمیشه هارد 3.5 اینچی رو در اسلات رزرو شده برای هارد دیسک 2.5 اینچی نصبش کنیم ولی عکس این کار و میتونیم انجام بدیم.
- ضد ضربه بودن هارد دیسک:
مقاومت هارد دیسکها در برابر ضربه طبق یک عددی به نام G ارزیابی میشه که این نشون دهنده میزان کشش گرانشی زمین هستش. معمولا میشه گفت هاردهای 3.5 اینچی در مقایسه با هارد دیسکهای 3.5 اینچی مقاومت کمتری نسبت به ضربه دارن. البته این و در نظر داشته باشین که هاردهای لپ تاپ باید مقاوم تر باشن. هارد دیسکهای 2.5 اینچی برای مقاومت در برابر ضربه ساخته شدن.
حافظه اس اس دی اینترنال
قبل از اینکه بخوایم وارد این مبحث از مقاله هارد اینترنال چیست؟ بشم باید بگیم که اولا اس اس دیها یک نوع حافظه هستن و عموم مردم به اشتباه از اون به عنوان هارد لپ تاپ، هارد کامپیوتر و و یاد میکنن. ولی این و بدونید که این باور کاملا اشتباهه و اس اس دیها یک نوع حافظه هستن.
حالا حافظه اس اس دی اینترنال چیه؟
خب همونجوری که ما راجب هاردهای اینترنال گفتیم این اس اس دیها هم داخل کیس و لپ تاپ استفاده میشن.
حافظه SSD اینترنال به دلیل وزن کم وسبک بودنش انتخاب مناسبی برای استفاده داخل لپ تاپ هستش چون در هنگام حمل لپ تاپ احساس سنگینی نمیده. یکی دیگه از مزیتهای اس اس دی اینترنال این هستش که زمانی که داخل لپ تاپ استفاده میشه باعث میشه باتری شما زود تموم نشه و در کامپیوتر هم سبب این میشه که در مصرف برق هم صرفه جویی بشه.
تفاوت هارد اینترنال و اکسترنال
خب همون طوری که در ابتدای مقاله هارد اینترنال چیست؟ توضیح دادیم با تعریف هارد اینترنال آشنا شدیم و حالا برای مقایسه این دو هارد دیسک ابتدا باید با مفهوم هارد اینترنال آشنا بشیم:
هارد اکسترنال چیست؟
هارد اکسترنال جزو هاردهایی هستند که خارج از کیس، کامپیوتر و لپ تاپ استفاده میشن و از طریق پورت USBبه سیستم وصل میشن و میشه ازشون استفاده کرد. هارد های اکسترنال هاردهای قابل حمل سبکی هستند که همیشه انتخاب مناسبی برای افرادی هستند که نیاز به جابه جایی همیشه اطلاعات خود دارن.
حالا که با هارد اکسترنال هم آشنا شدیم وقتشه که بریم این دوتارو باهم مقایسشون بکنیم:
تفاوت سرعت هارد اینترنال و اکسترنال
اگه میخوای درباره تفاوت سرعت هارد اینترنال با اکسترنال رو بدونی این قسمت از مقاله هارد اینترنال چیست؟ رو از دست نده خب ما تو این قسمت راجب تفاوت بین این دوتا هارد دیسک هستش و خب اولین فاکتوری که ما میخوایم مقایسه بینشون انجام بدیم سرعت هارد دیسک هستش. سرعت هارد اکسترنال به دلیل یه سری باور اشتباه کاربران چون حس میکنن بیرون از کیس، لپ تاپ و یا یک باکس هستش از هاردهای اینترنال بیشتر هست، این یک باور غلط و کاملا اشتباه است.
چون این دوتا هارد دیسک از نظر عملکرد هیچ تفاوتی باهم ندارن و کارکرد یکسانی رو به کاربرانش ارائه میدن.
هاردهای اینترنال حالا به دلیل اینکه از کابل ساتا استفاده میکنن صورت انتقال اطلاعاتشون بیشتر هستش. این هم به این دلیل هستش که کابل USB, Firewire سرعت کمتری نسبت به کابل ساتا دارن. البته گفتنیه که با پیشرفت روز افزون تکنولوژی یک کابل جدید به نام ESATA به بازار برای هارد اکسترنال معرفی شده که با سرعت کابل SATA برابری میکنه.
البته ESATA یکی از معایبش این است که برای منبع تغذیه باید یک کابل دیگه برای هارد اکسترنال استفاده کنیم.
تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال چه جوریه؟
میرسیم به این مبحث که ممکنه قبل از خرید هارد دیسک از خودتون بپرسین که هارد اکسترنال بخرم یا اینترنال؟
خب باید اینجا به این بپردازیم که اگه فردا کامپیوتر ما خراب شد و یا خواستیم اون رو عوض کنیم و یا لازم شد اطلاعاتمون رو با خودمون حمل کنیم آیا میشه هارد اینترنال و به اکسترنال تبدیل کنیم؟
پاسخ ما به این سوال مثبته پس این بخش از مقاله هارد اینترنال چیست؟ رو از دست ندین.
برای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال اصلا نیازی به سپری کردن پروسه پیچیدهای نیست و شما به راحتی می توانید با یک پیچ گوشتی، قاب و داک و یک کابل مناسب با کمی آشنایی با کامپیوتر به راحتی میتونین تو هر زمانی به اطلاعاتتون دسترسی داشته باشین.
حالا برای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال شما میتونین از 3 روش استفاده کنین که باهم در ادامه به هرکدوم از اونها میپردازیم.
تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال از طریق قاب مخصوص
یکی از روش های پیشنهادی ما در مقاله هارد اینترنال چیست؟ استفاده از قاب مخصوص برای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال هستش.یک سری قاب در بازار وجود دارن که به عنوان قاب محافظ شناخته میشن و بهشون باکس هارد هم گفته میشه، در واقع این باکسها یکسری محفظههای مخصوص هستندکه هارد اینترنال داخلش قرار میگیره. این قابها رابطهای اتصال مثل USB,USB Type-C و لایتنینگ را در اختیار کاربران قرار میده.
این باکسهایی که در بازار وجود داره از نظر جنس، ظاهر، طراحی بسیار متنوع هستند و شما با توجه به سلیقه خودتون میتونین اون رو تهیه کنین.
بعضی از باکسها معمولا دارای یک بدنه فلزی و یا حتی چوبی هستن که علاوه بر زیبایی و دارای استحکام بالاتری است. برخی دیگه از این باکسها دارای ضربه گیرهای سیلیکونی هستن و یا واشرهای مخصوص برای بالا بردن مقاومت قاب در برابر نفوذ کردن قطرات آب، رطوبت و گرد و غبار است.
به طور کلی باید بگیم که بیشتر باکسها بدنه پلاستیکی یا آلومینیومی دارن و از رابط USB برای انتقال اطلاعات استفاده میکنند. برای استفاده از باکسهارد دیسک هم کافیه هارد اینترنال رو از کیس خارج کنید و کاوری که روی باکس قرار گرفته رو باز کنید و هارد اینترنال رو داخل باکس قرار بدین.
نکاتی که بعد از خرید باکس هارد اینترنال باید رعایت کنین:
- زمانی که قصد دارین هارد رو در محل قرار گیریشون بزراین حتما به این نکته توجه کنین که رابطهای اتصال رو به درستی قرار بدین.
- اگر قصد دارین هارد اینترنال 3.5 اینچی رو تبدیل به هارد اکسترنال کنین احتمالا شما به یک کابل اتصال برق هم نیاز دارین.
تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال از طریق داک
خب روش دومی که ما در مقاله هارد اینترنال چیست؟ بهتون پیشنهاد میکنیم اینه که میشه از داک استیشن برای تبدیل هارد اینترنال 3.5 اینچی به اکسترنال استفاده کنید. داک استیشن خیلی متنوعه و از نظر تعداد هارد اکسترنال، رابطها، اتصال، ابعاد ویژگیهای اضافی باهم دیگه متفاوت هستن.
نکاتی که در هنگام خرید داک استیشن باید بهشون توجه کنیم:
- یک تفاوتی که بین داک استیشن و باکس هارد دیسک وجود داره اینه که داکها معمولا فقط از رابط ساتا استفاده میکنن و با هردو هارد اینترنال 2.5 و 3.5 اینچی سازگاری داره. علاوه بر اینکه میتونین دو یا چند تا هارد اینترنال رو داخل داک قرار بدین و استفاده کنین.
نکاتی که بعد از خرید داک استیشن باید رعایت کنین:
- خب قبل از استفاده از این روش گفته شده یشنهاد میکنم این نکات مقاله هارد اینترنال چیست؟ تا آخر بخونید. استفاده از داکهای استیشن خیلی آسونه و برای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال کافیه که هارد رو از کامپیوتر رومیزی یا لپ تاپ بیرون بیارین و اون هارو از طریق رابطهای درون داک متصل کنین. دقت داشته باشین که رابطهای اتصال رو در جهت یکسانی قرار بدین.
- به دلیل اینکه میشه چندتا هارد اینترنال رو داخل هارد دیسک قرار بدین میتونین از طریق سوکت برق AC استفاده کنین. بنابراین برای استفاده از دامت باید به پریز برق دسترسی داشته باشین.
مزایای داک استیشن
از مزیتهای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال میشه به طراحی زیباتر و استفاده آسون ازش اشاره کرد.
پس اگه بخواین موقتا هارد اینترنال و به اکسترنال تبدیل کنین استفاده از داک میتونه انتخاب مناسبی باشه.
تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال از طریق برد
روش سومی که در این مقاله هارد اینترنال چیست؟ وجود داره اینه که ما میتونیم بیایم و از بردهای آماده استفاده کنیم. این بردها به دلیل اینکه کوچیکن حتی داخل جیب هم جا میشن. این نوع از تبدیلها معمولا از درگاه SATA,IDE پشتیبانی میکنن و دارای اینترفیس USB است.
از مهم ترین مزیت تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال میشه به این اشاره کنیم که حمل آسونی داره و امکان تبدیل کردن هارد اینترنال به اکسترنال رو در هر شرایطی در اختیار ما قرار میده.
البته این هم در نظر داشته باشین که استفاده از بردهای بی کیفیت و نامعتبر باعث میشه که هارد دیسک آسیب ببینه.
مقایسه روشهای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال
خب اگه اینجا این 3 روش رو باهم خونده باشین متوجه یک سری تفاوتها شدین که میخوایم اینجا بهتون توضیح بدیم:
در روش تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال با استفاده داک کاربر امکان نصب دو یا چند هارد اینترنال رو داره. ولی از طرف دیگه حتما باید پریز برق باشه تا بتونه از اون استفاده کنه.
داک استیشن در مقایسه با باکس هارد دیسک قابل حمل نیست و نمیشه هارد دیسک رو با خودمون هرجایی که میخوایم ببریم.
یک نکته دیگه که در مقاله هارد اینترنال چیست؟ وجود داره اینه که خرید باکس هارد، داک و یا برد تبدیل بی کیفیت و نامناسب تاثیر زیادی روی عملکرد هارد اینترنال میزاره. بنابراین مهمترین اولویت شما باید این باشه که خرید محصول مناسب از یک برند معتبر و حتما امتحان کنید و تا بتونید از عملکرد هارد دیسک بهره لازم رو ببرین.
برندهای معروف تولید کننده هارد اینترنال
حالا در ادامه مقاله میرسیم به معرفی برندهای تولید کننده هارد اینترنال که باهم مفصل به معرفی هرکدومشون میپردازیم.
وسترن دیجیتال
یکی از برندهایی که در مقاله هارد اینترنال چیست؟میخواهیم بهش بپردازیم وسترن دیجیتال است. شرکت وسترن دیجیتال از سال 1990 میلادی آغاز به کار کرده است. برند WESTERN DIGITAL که به عنوان WD هم شناخته میشه یکی از بزرگ ترین و معروف ترین کمپانی تجهیزات ذخیرهسازی در دنیا است. دفتر اصلی این شرکت در شهر خوزه ایالت کالیفرنیا قرار دارد که به جرات میشه گف شرکت وسترن یکی از بهترین تولید کننده های هارد دیسک است.
شرکت وسترن دیجیتال در زمینه تولید هارد اینترنال هوشمندانه عمل کرده چون واسه هر قشری از جامعه میشه توی این برند هارد پیدا کرد و اگر وارد دنیای وسترن دیجیتال بشید این و بدونید که دست خالی برنمیگردین و هارد اینترنال مورد نظرتون رو میتونید راحت پیدا کنید.
این شرکت در زمینه تولید هارد دیسک بینظیر عمل کرده و با دیدن محصولات متنوع وسترن دیجیتال به این موضوع پی خواهی برد.
اگه میخوای با محصولات این برند بیشتر آشنا بشی به مقاله تفاوت رنگبندی هارد وسترن دیجیتال مراجعه کن و از طریق اون هارد اینترنال مورد نظرتو سریع پیدا کن.
سیگیت
سیگیت یکی دیگه از شرکتهایی است که در مقاله هارد اینترنال چیست؟ میخوایم راجبش توضیح بدیم. از کمپانیهایی که محصولات با کیفیت و بی نظیری رو تولید میکنه و به عنوان بزرگترین تولید کننده هارد دیسک شناخته میشه. این 1979 شروع به کار کرد. این کمپانی توسط آلرت شوگرت تکنولوژی در جزایر کمین تاسیس شد. این شرکت در دهه 80 میلادی توانست شگفتی ساز باشد و اولین هارد دیسک شخصی را به دنیا ارائه بده.
هاردهای اینترنال سیگیت یکی از بهترین تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات در رده خودش هستش که از کارایی و عملکرد بالایی برخورداره. همچنین سرعت دسترسی به دادهها در اونها بسیار بالاست. برای ذخیرهسازی اطلاعات در حجمهای بسیار بالا برای انواع کاربران که از کامپیوترهای شخصی استفاده میکنن ایده آل هستش.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و دیدن محصولات سیگیت میتونی از این لینک اقدام کنی.
توشیبا
شرکت توشیبا یک برند ژاپنی است که بسیار زیاد در زمینه ساخت تجهیزات الکترونیکی فعالیت دارد. کمپانی توشیبا از سال 2009 شروع به ساخت هارد دیسک کرده وتونسته مشتریای خوبی و جمع کنه و موفق باشه.
برند توشیبا در زمینه تولید هارد دیسک به شدت پیشرو بوده و همیشه هاردهای با فناوریهای کاربردی ارائه داده.
برای اینکه بیشتر با محصولات توشیبا آشنا بشین از طریق این لینک میتونی یه نگاهی بندازی و محصول مورد نظرتو پیدا کنی.
فاکتورهای خرید هارد اینترنال
- ظرفیت:
در این بخش از مقاله هارد اینترنال چیست؟ میخوایم ببنیم خب یکی از فاکتورها مهمی که در زمان خرید هارد اینترنال باید بهش توجه کنیم اینه که ما به دنبال چه ظرفیتی هستیم و هرکدوم از ظرفیتهای موجود در بازار مناسب چه کاری هستن. ما هارد اینترنال از 1 ترابایت تا 10 ترابایت رو داریم که هرکدام با توجه به نیاز و هزینه میتونن خریداری بشن.
- سرعت هارد
سرعت هارد دیسک یه عامل خیلی مهم برای خرید هارد HDD هستش چون هرچی سرعت بیشتر باشه زمان انجام عملیاتها هم بیشتر میشه. هارد اینترنال از سرعت 5400 تا 100000 هم در بازار عرضه شده که این سرعت بسته به نوع هارد دیسک در هرکدوم متفاوته.
- فرم فاکتور
فرم فاکتور هاردهای اینترنال به دو صورت 2.5 و 3.5 اینچی عرضه میشه و شما با توجه به اینکه اون رو برای لپ تاپ میخواین و یا کامپیوتر شخصی، ایکس باکس و یا کیس میتونین خریداری کنین.
- نوع اتصال
نوع اتصال در هارد دیسکها با توجه به برند و مدل هارد دیسک متفاوت هستش و در هنگام خرید از طریق راهنمای خرید میتونین این کارو انجام بدین.
برای اینکه بتونین انتخاب مناسب و لذت بخشی و تجربه کنین میتونین از مقاله راهنمای خرید هارد اینترنال استفاده کنین و به راحتی یک خرید لذت بخش رو تجربه کنید.
نکاتی که بعد از خرید هارد اینترنال باید رعایت کنید:
حالا فک کن هارد اینترنال مورد نظرتو خریدی و میخای شروع کنی که ازش استفاده کنی ولی یادت باشه که یک سری نکات مهم و حتما رعایت کنی چون اینجوری هم طول عمر هارد دیسکی که خریدی بیشتر میشه هم اینکه نیازی نداری بری و دوباره یک هزینه دیگه بکنی و یه هارد دیگه بخری.
خب بریم باهم نکات بعد از خرید رو در ادامه مقاله هارد اینترنال چیست؟ بررسی کنیم:
- هارد اینترنال و زمانی که میخرین درست و با دقت به محل نصب اتصال بدین.
- هارد دیسکتون رو سعی کنید زیاد جا به جا نکنید چون ممکنه آسیب ببینه
- هارد اینترنال رو مواظب باشین ضربه نزنین یا خش روش بیفته چون اونجوریم ممکنه هاردتون از دست بدین و مجبور به هزینه کردن باشین
- بعد از اینکه محصول رو میخرین حواستون باشه با دست خیس به هیچ عنوان بهش دست نزنین چون این احتمال هست که هاردتون به مشکل بربخوره.
- هارد HDD رو زمان نصب این رو به خاطر بسپاریم که از اتصال سیستم به برق مطمئن بشین و خیلی مراقب باشین که برقتون دچار نوسان نشه.
جمع بندی
خب رسیدیم به آخر مقاله هارد اینترنال چیست؟ ما سعی کردیم به طور جامع به هارد اینترنال، برندهای موجود، فاکتورهایی که هنگام خرید مهمن و خیلی چیزای دیگه رو به صورت کامل براتون توضیح بدیم و شما بتونید با اطلاعات کافی یک خرید لذت بخش رو تجربه کنید.
ممنونیم از اینکه تا به این لحظه همراهمون بودی.
سوالات متداول:
هارد اینترنال بخرم یا اکسترنال؟
خرید هارد اینترنال و یا اکسترنال کاملا سلیقهای است و شما با توجه به نیاز خود با مقایسه ویژگیهای آنها با یک دیگر میتوانید یکی از این دو هارد دیسک را خریداری نمایید.
اجزای تشکیل دهنده هارد اینترنال چیست؟
هارد اینترنال از پلاتر، هد، بازوی متحرک و… تشکیل شده است.
فاکتورهای مهم خرید هارد اینترنال چیست؟
از نکات مهمی که در زمان خریدهارد اینترنال باید به آن توجه نمایید سرعت، ظرفیت، حافظه کش، نوع اتصال است.
- نصب و راه اندازی اس اس دی - ۲ شهریور ۱۴۰۱
- نصب و راه اندازی هارد اکسترنال رومیزی - ۱ شهریور ۱۴۰۱
- آموزش نصب هارد اینترنال - ۳۰ مرداد ۱۴۰۱
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.